Home | Roersels | Noord-Brabant

Noord-Brabant

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Carnaval

Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid.

Gevangenpoort, Bergen op Zoom

De Gevangenpoort (ook Lievevrouwepoort) in Bergen op Zoom is het oudste monument van de stad. De poort dateert uit de 14e eeuw en was onderdeel van de toenmalige vestingmuur en de toegang tot de Lievevrouwestraat. Waarschijnlijk in 1485 krijgt het de functie van gevangenis. Hierdoor werd het gebouw ook ‘Gevangenpoort’ genoemd.

Daf 33

De DAF 33 was een compacte sedan van de Nederlandse fabrikant DAF. De Daf 33 verschilt nauwelijks van zijn voorganger, de DAF Daffodil. In 1969 werd een aangepaste versie gepresenteerd. Deze was veel luxueuzer was dan de eerste Daf 33. Speciale varianten waren de pick-up- en de bestelversie.

Bossche bol

De Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch. Gebakken van soezenbeslag, en gevuld met slagroom. De soezen zijn geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm.

Vincent van Gogh

Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk is postimpressionistisch. Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam pas laat. Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar één schilderij verkocht.

Lichtstad Eindhoven

De benaming ‘Lichtstad Eindhoven’ wordt doorgaans aan Philips toegeschreven, maar is oorspronkelijk afkomstig van de in Eindhoven aanwezige luciferindustrie. Mede door toeleveringsbedrijven en verzelfstandigde onderdelen van Philips is Eindhoven en omgeving het centrum van technologie in het zuiden van Nederland geworden.

Provincievlag

De vlag van Noord-Brabant bestaat uit een schaakbordpatroon met 24 vlakken in de kleuren rood en wit. In de Middeleeuwen werd de vlag al gebruikt, maar in de 18e eeuw raakte het in onbruik. Dankzij rijksarchivaris mr. J. Smit kwam de Brabantse vlag weer in gebruik. Sinds 1959 is het ‘Brabants bont’ de officiële vlag van Noord-Brabant.

Efteling

De Efteling is een attractiepark in Kaatsheuvel, in de provincie Noord-Brabant. Het is wat betreft bezoekersaantallen en oppervlakte het grootste attractiepark van de Benelux. Langnek is een populaire attractie in het Sprookjesbos van de Efteling. Hij is een figuur uit het sprookje De zes dienaren van de Gebroeders Grimm.

Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is een commercieel dierenpark in de gemeente Hilvarenbeek. Het werd in 1964 geopend. Nu is het is wat betreft oppervlakte het grootste dierenpark van de Benelux. Er zijn meer dan 150 diersoorten te zien, variërend van kleine zoogdieren tot grote vogels.

Grote Kerk, Breda

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is het belangrijkste monument van Breda. De toren van de kerk is 97 meter hoog. De Prinsenkapel, een onderdeel van de kerk herbergt het mausoleum van de vroege voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie, het geslacht van Nassau-Dillenburg.

Kermis Tilburg

De Tilburgse Kermis is de grootste kermis in de Benelux. Er staan jaarlijks tussen de 230 en 240 attracties uit binnen- en buitenland. De kermis trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en is daarmee een van de best bezochte evenementen van Nederland. De Tilburgse Kermis bestaat al meer dan 440 jaar.

Sint Jan

De Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist, meestal aangeduid als de Sint-Janskathedraal, staat in ‘s-Hertogenbosch. Het wordt gezien als het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kerk was oorspronkelijk als parochiekerk gebouwd. In 1366 werd de Sint-Jan tot kapittelkerk en in 1559 tot kathedraal van het nieuwe Bisdom ‘s-Hertogenbosch verheven.