Home | Roersels | Drenthe

Drenthe

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Veenpark

In hoogveengebieden werd vroeger veel turf gestoken. Dat betekende dat de veenlaag er in mooie blokken werd uitgehaald en te drogen werd gelegd. In Barger-Compascuum wordt in het Veenpark de geschiedenis van de turfwinning in Zuidoost-Drenthe nog levend gehouden.

TT Assen

De TT (Tourist Trophy) Assen is al decennia lang het grootste ééndaagse sportevenement van Nederland met meer dan 100.000 bezoekers. Het evenement vindt plaats op het Circuit van Drenthe bij Assen. Traditioneel wordt de TT Assen gehouden op de laatste zaterdag in juni.

Drentse vlag

Sinds 19 februari 1947 heeft Drenthe een eigen vlag. Daarmee had Drenthe als eerste Nederlandse provincie een officiële provincievlag. De toren in de vlag verwijst naar het Kasteel van Coevorden van waaruit de burggraven van Coevorden namens de bisschop van Utrecht de wet handhaafden.

Hunebed

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Deze monumenten zijn ongeveer 5.000 jaar geleden gebouwd door het trechterbekervolk in de Nieuwe Steentijd, de laatste periode van de Steentijd. Zij begroeven hun doden in een hunebed. Deze graven werden gebouwd van enorme rotsblokken die in de ijstijd vanuit Zuid-Scandinavië naar onze omgeving waren gekomen.

Nationaal Gevangenismuseum

Het Nationaal Gevangenismuseum is gevestigd in een voormalig werkgesticht in Veenhuizen. Het museum informeert op interactieve wijze hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu.

Drents heideschaap

Het Drents Heideschaap is het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Het Drents Heideschaap is, in tegenstelling tot de meer veredelde schapenrassen, in staat te leven op schrale heidegronden. Het schaap is onder andere te vinden in Nationaal Park Dwingelderveld met een schaapskooi buiten Ruinen en Dwingeloo.

Jaknikker

Een jaknikker is de populaire benaming voor het bovengrondse deel van een pomp die aardolie uit de grond oppompt. In Nederland waren van 1948 tot 2013 bij Schoonebeek jaknikkers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij actief. In Schoonebeek zijn nog enkele jaknikkers te zien, maar deze zijn sinds 1996 niet meer in werking.

Sterrenwacht

Gelegen aan de rand van de hei in Nationaal Park Dwingelderveld bevindt zich de in 1956 in gebruik genomen wereldvermaarde sterrenwacht Astron. Deze telescoop is enige tijd de grootste ter wereld geweest maar al snel kwamen er andere beschikbaar.

Ganzenmarkt

De geschiedenis van de ganzenmarkt in Coevorden gaat ver terug, rond het begin van de 19 de eeuw vierde zij hoogtij. In die tijd was de handel in ganzen een belangrijk (export) product, vooral de Duitse en Engelse handelaren waren verzot op de Hollandse gans. Traditiegetrouw worden ook nu nog op de tweede maandag in november door ganzenhoedsters ganzen door de winkelstraten van Coevorden naar de markt gedreven.

Fiets4daagse

Drenthe is bij uitstek een gebied om op de fiets te verkennen. Op de fiets waan je je ver van de bewoonde wereld en kun je de natuur nog van dichtbij beleven. Ook bijvoorbeeld de Drentse Fiets4Daagse draagt bij aan het fiets-imago van de provincie.

Wildlands Adventure Zoo

Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft het Dierenpark Emmen vervangen. Het park is gerealiseerd op een oppervlakte van 22 hectare aan de westkant van Emmen en is sinds eind maart 2016 open.

Bartje

Bartje Bartels is de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. In 1954 werd achter het oude gemeentehuis in het centrum van Assen, het beeld van Bartje onthuld. Het beeld werd gemaakt door Suze Boschma-Berkhout. Omdat dit stenen beeld geregeld vandalisme kreeg te verduren, werd door de beeldhouwster begin in 1982 een nieuw bronzen beeld gemaakt.