Home | Roersels | Amsterdam
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Westertoren

De Westertoren of ʼOuwe Wester’ is de hoogste kerktoren van Amsterdam (85 meter). De spits met de keizerskroon is van 1638. In 1489 gaf Maximiliaan I, die in 1508 tot keizer werd gekroond, de stad Amsterdam het recht de kroon in haar wapen te voeren als dank voor de steun die de stad hem betoonde gedurende de Hoekse en Kabeljauwse Twisten.

Tulp

Tulpen uit Amsterdam is oorspronkelijk een Duits liedje. Tulpen aus Amsterdam. Tekst en muziek: D. Rasch (Ralf Arnie) / K. Neumann, 1956. Nederlandse tekst: Erik Franssen en Van Aleda Tulpen uit Amsterdam Als de lente komt dan stuur ik jou Tulpen uit Amsterdam Als de lente komt pluk ik voor jou Tulpen uit Amsterdam Als ik wederkom dan breng ik jou Tulpen uit Amsterdam Duizend gele, duizend rooie, Wensen jou het allermooiste Wat m’n mond niet zeggen kan Zeggen tulpen uit Amsterdam

Amsterdam studiestad

Amsterdam, ook wel Mokum genoemd, is een populaire stad onder studenten. Er zijn veel studentenverenigingen, uitgaansgelegenheden en soorten opleidingen. Amsterdam kent twee universiteiten: De Universiteit van Amsterdam (de grootste van Nederland), en de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Schiphol

Koninklijke Luchthaven Schiphol of Amsterdam Airport Schiphol is de grootste Nederlandse luchthaven en een belangrijke luchthaven in Europa. De luchthaven ligt enkele meters onder zeeniveau en telt zes start- en landingsbanen.

Olympisch stadion

Het stadion is gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Spelen die in 1928 in Amsterdam werden gehouden. Het stadion en de daarbij behorende Marathontoren zijn een ontwerp van architect Jan Wils.

Nachtwacht

Het beroemdste schilderij van Rembrandt is De Nachtwacht (1642). De eigenlijke titel is ‘De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcherenʼ. Het is een groepsportret van schutters.

Magere Brug

Deze brug is een van de oudste bruggen in Amsterdam en werd tot voor kort met de hand bediend. De huidige brug is een replica van de zeventiende- eeuwse brug en gebouwd omstreeks 1930.

Het Lieverdje

De benaming Lieverdje dook het eerst op toen Henri Knap het in 1947 gebruikte in de rubriek Amsterdams Dagboek in dagblad Het Parool. Het Lieverdje symboliseerde de straatjongens van Amsterdam, altijd op zoek naar kattenkwaad maar met een gouden hart. Op 10 september 1960 werd het bronzen beeld op het Spui onthuld.

Grachtenpand

Deze herenhuizen of koopmanshuizen, vaak gebouwd in de 17e eeuw, dienden als woonhuis maar ook als werkplaats. Ze worden vaak gekenmerkt door de gevel en de ingang: de deur boven het trapje was voor hoog bezoek, de deur onder de trap voor personeel en kooplui. Vaak zijn de huizen smal en hoog, met een hijsbalk net onder het dak om meubels en goederen door het raam naar binnen te halen.

Dokwerker

Dit beeld is gemaakt door Mari Andriessen ter herinnering aan de Februaristaking van 1941. De staking brak uit na de eerste razzia’s in Amsterdam op 22 en 23 februari 1941, waarbij 425 jonge joodse mannen op transport werden gezet. Nog steeds herdenkt men de Februaristaking op 25 februari bij de Dokwerker.

Artis

De dierentuin van Amsterdam is de oudste dierentuin van Nederland. Het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, (“de natuur is de leermeesteres van de kunst”) in de volksmond: Artis, werd in 1838 door G.F. Westerman, J.W.H. Werlemann en J.J. Wijsmuller opgericht.